Cele mai recente statistici ale Poliției Române arată că pe drumurile patriei anual sunt în jur de 8.000 de răniți grav în urma accidentelor rutiere, cam 3.600 de răniți ușor în urma accidentelor grave și 28.000 de răniți ușor în urma accidentelor ușoare.
Cauze? Viteza, traversarea neregulamentară a pietonilor, neacordarea priorității pietonilor, neacordarea priorității vehiculelor, alte manevre neregulamentare, deficienţe ale conducătorului vehiculului, conducere sub influenţa alcoolului, deficienţe ale vehiculului, abateri ale bicicliştilor, abateri ale conducătorilor de atelaje sau animale, indisciplina pietonilor, abateri ale altor categorii de participanţi la trafic, deficienţe ale infrastructurii.
Tot statisticile arată că cele mai multe accidente se petrec în lunile de vară, iar raportat la zilele din săptămână, vârful numărului de accidente se atinge în weekend.
De asemenea, cele mai numeroase victime se constată a fi pietonii, apoi pasagerii din autovehicule, bicicliștii, conducători/pasageri vehicule cu 2 roți, căruțași și alte categorii, în ordinea enumerată.
Totodată, cei mai mulți răniți se înregistrează în accidente petrecute pe străzile din orașe, apoi drumuri naționale, drumurile județene, drumuri comunale și, cei mai puțini, pe autostrăzi.
Ce drepturi ai ca persoană vătămată în urma unui accident rutier?
Legea nr. 132/2017, Norma A.S.F. nr.20/2017 și Codul civil conferă dreptul la compensații bănești victimelor rezultate din accidentele rutiere, dacă aceștia sunt:
– pasageri ai autoturismului vinovat de producerea accidenului (NU șoferul care a provocat accidentul);
– pasageri ai autoturismului nevinovat de producerea accidentului rutier (INCLUSIV șoferul);
–pietoni.
Toate categoriile menționate anterior au dreptul la acoperirea:
Cum ”binevoitori” în a ajuta victimele să obține diverse despăgubiri sunt suficienți, trebuie menționat că există în această direcție numeroase S.R.L-uri care ”racolează” această categorie de persoane vulnerabile și ulterior ”omit” să le mai plătească acestora despăgubirile ori le achită un cuantum mult mai mic decât cel care li s-ar cuveni.
Prin urmare, dacă ai fost victima unui accident rutier, e important să îți alegeți un specialist în drept care să te îndrume corespunzător în aceste demersuri, cu care să lucrezi în mod profesionist, având la bază un contract de asistență juridică transparent și cu care să menții legătura constant.
Pentru întrebări și neclarități de natură juridică puteți contacta Cabinetul prin email:avocatropotanmihaela@gmail.com sau telefonic: 0758.947.745 și la sediul cabinetului de avocat situat în mun.Galați, str.Portului nr.19A, jud.Galați.