Statisticile întocmite atât pe plan mondial, cât și la nivel național evidențiază faptul că accidentele de circulație ocupă locul al treilea, ca factor de mortalitate, după bolile cardio-vasculare și cancer.
Pentru persoanele ce nu depășesc 35 ani, accidentele de circulație constituie principala cauză de deces. În lume, se înregistrează 1,2 decese și peste 60 de vătămări la fiecare 3 minute, iar în decursul unei zile aproape 1.000 de morti și peste 20.000 de vătămări.
Cum suferința rudelor unei victime decedate în urma accidentelor de circulație este enormă, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un deces intempestiv, neașteptat, legislația română a prevăzut o serie de drepturi ce pot fi valorificate de apropiați într-o astfel de circumstanță.
Legea nr. 132/2017, Norma A.S.F. nr.20/2017 și Codul civil conferă dreptul la compensații bănești categoriilor de persoane menționate anterior. În concret, aceștia au dreptul la acoperirea:
a) cheltuielile efectuate cu înmormântarea;
b) costurilor realizate cu îmbălsămarea și transportul cadavrului;
c) contravalorii monumentului funerar (cruce, statuetă etc.);
d) cheltuielilor efectuate cu pomenirile, potrivit ritualurilor religioase;
e) daunele morale rezultate din trauma pe care au suferit-o prin trecerea în neființă a rudei/persoanei dragi.
Cum ”binevoitori” în a ajuta rudele victimelor să obțină diverse despăgubiri sunt suficienți, trebuie menționat că există în această direcție numeroase S.R.L-uri care ”racolează” această categorie de persoane vulnerabile și ulterior ”omit” să le mai plătească acestora despăgubirile ori le achită un cuantum mult mai mic decât cel care li s-ar cuveni.
Prin urmare, dacă ai fost pus, din nefericire, într-o astfel de situație în care o rudă de-a ta a decedat în urma unui accident rutier, e important să îți alegeți un specialist în drept care să te îndrume corespunzător în aceste demersuri, cu care să lucrezi în mod profesionist, având la bază un contract de asistență juridică transparent și cu care să menții legătura constant.
Pentru întrebări și neclarități de natură juridică puteți contacta Cabinetul prin email:avocatropotanmihaela@gmail.com sau telefonic: 0758.947.745 și la sediul cabinetului de avocat situat în mun.Galați, str.Portului nr.19A, jud.Galați.