Prin Decretul nr.195/16.03.2020 al Președintelui României, acesta a dispus la articolul 33 ca pe întreaga perioadă a stării de urgență
„instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, autoritățile administrative autonome, regiile autonome, societățile și companiile naționale și societățile la care statul ori o unitate administrativ-teritorială este acționar unic sau majoritar, societățile cu capital privat introduc, acolo unde este posibil, pe perioada stării de urgență, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, prin act unilateral al angajatorului”.
În concret, companiile care nu au activitatea diminuată (ori diminuată foarte mult) și din domenii care permit angajaților să își îndeplinească sarcinile din fișa postului și de acasă implementează acest gen de muncă.
Ce este munca la domiciliu?
Munca pe care o persoană o efectuează la domiciliul său, cu condiția remunerației, în vederea realizării unui produs ori a unui serviciu răspunzând cerințelor angajatorului (potrivit Convenției nr.177/1996 a Organizației Internaționale a Muncii și art.108-110 Codul Muncii).
Implementare:
– prin ACT UNILATERAL al angajatorului, fiind o excepție de la regula consimțământului salariatului – art.48 Codul muncii – „angajatorul poate modifica temporar locul și felul muncii, fără consimțământul salariatului, și în cazul unor situații de forță majoră, cu titlu de sancțiune disciplinară sau ca măsură de protecție a salariatului, în cazurile și în condițiile prevăzute de prezentul cod” sau prin ACORDUL PĂRȚILOR (act adițional).
– angajatorul emite o DECIZIE sau ACT ADIȚIONAL care trebuie să conțină în mod obligatoriu:
- faptul că salariatul lucrează de la domiciliu;
- perioada în care se aplică această măsură;
- programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să controleze activitatea salariatului sau/și modalitatea concretă de realizare a controlului;
- obligația angajatorului de a asigura transportul la și de la domiciliul salariatului, după caz, al materiilor prime și materialelor pe care le utilizează în activitate, precum și al produselor finite pe care le realizează.
Efecte:
- caracter provizoriu, doar în perioada stării de urgență;
- funcția și salariul rămân la fel;
- drepturile și obligațiile salariatului rămân aceleași stabilite inițial prin contractul individual de muncă, schimbându-se doar locul desfășurării muncii;
- se poate dispune și doar pentru o parte dintre salariați, nefiind obligatorie adoptarea ei la nivelul întregii companii/instituții.
Ce reprezintă telemunca?
O formă de organizare sau/și de realizare a muncii utilizând tehnologiile informatice în cadrul unui contract sau a unei relații de muncă, identificându-se, uneori, cu munca la domiciliu. Specificul acesteia constă în prestarea muncii cu ajutorul mijloacelor informatice. (Acord-cadru 16 iulie 2002 încheiat la nivelul Comunității Europene).
Implementare:
- prin încheierea unui ACT ADIȚIONAL (acordul părților) la contractul individual de muncă, atunci când îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține salariatul presupune folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor (se schimbă atât locul, cât și felul muncii) sau prin ACT UNILATERAL, urmat de o DECIZIE a angajatorului (în perioada situației de urgență).
- ACTUL ADIȚIONAL sau DECIZIA trebuie să cuprindă obligatoriu:
- precizarea expresă că salariatul lucrează în regim de telemuncă;
- perioada și/sau zilele în care telesalariatul își desfășoară activitatea la un loc de muncă organizat de angajator;
- locul/locurile desfășurării activității de telemuncă, convenite de părți;
- programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului și modalitatea concretă de realizare a controlului;
- modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat;
- responsabilitățile părților convenite în funcție de locul/locurile desfășurării activității de telemuncă, inclusiv responsabilitățile din domeniul securității și sănătății în muncă;
- obligația angajatorului de a asigura transportul la și de la locul desfășurării activității de telemuncă al materialelor pe care telesalariatul le utilizează în activitatea sa, după caz;
- obligația angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozițiile din reglementările legale, din contractul colectiv de muncă aplicabil și/sau regulamentul intern, în materia protecției – datelor cu caracter personal, precum și obligația telesalariatului de a respecta aceste prevederi;
- condițiile în care angajatorul suporta cheltuielile aferente activității în regim de telemuncă.
Efecte:
- se schimbă atât locul, cât și felul muncii;
- celelalte elemente ale contractului individual de muncă rămân valabile.
ATENȚIE!
- Indiferent de forma de aplicare a măsurii, respectiv act unilateral sau consimțământul părților, angajatorul trebuie să îndeplinească obligația de informare prevazută la art. 17 din Codul Muncii – „anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligația de a informa persoana selectată în vederea angajării ori, după caz, salariatul, cu privire la clauzele esențiale pe care intenționează să le înscrie în contract sau să le modifice”.
- În ceea ce privește încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă, salariatul își poate manifesta voința în sensul acceptării sau refuzului propunerilor angajatorului, întrucât este nevoie de acordul de voință al ambelor părți. În situația emiterii unui act unilateral al angajatorului, nu este cazul.
- În situația actului adițional/unilateral pentru modificarea tipului contractului în contract individual de muncă cu clauză de telemuncă, acesta trebuie înregistrat în Registrul General de Evidență a Salariaților. (modificarea locului de muncă este un element care nu se înregistrează în REVISAL, ci doar dacă se modifică tipul contractului).
Pentru întrebări și neclarități de natură juridică adresele la care mă puteți contacta prin email:avocatropotanmihaela@gmail.com sau telefonic: 0758.947.745 și la sediul cabinetului de avocat situat în mun.Galați, str.Portului nr.19A, jud.Galați.
Surse: Codul Muncii, Decretul nr.195/16.03.2020 al Președintelui României, Convenția nr.177/1996 a Organizației Internaționale a Muncii, http://www.mmuncii.ro/.