În cazul în care un salariat săvârșește cu vinovăție o abatere disciplinară, nerespectând obligațiile regăsite în normele legale în vigoare, regulamentul intern, contract sau fișa postului, contractul colectiv de muncă, ordinele și dispozițiile legale ale conducătorilor ierarhici, acesta răspunde disciplinar pentru faptele realizate.
Astfel, angajarea răspunderii disciplinare intervine când:
De precizat că angajatorul nu poate aplica alte sancțiuni disciplinare decât cele stabilite de lege și nici nu poate menționa în regulamentul intern alte sancțiuni de acest gen.
Mai mult, amenzile disciplinare sunt interzise, iar pentru aceeași abatere disciplinară nu poate fi aplicată decât o singură sancțiune, nu mai multe.
În cazul în care angajatorul nu respectă aceste reguli ori dacă, printr-un comportament abuziv, aplică sancțiuni fără a exista o abatere propriu-zisă, salariatul se poate adresa instanței competente în vederea anulării măsurii.
În egală măsură, sancțiunile disciplinare sunt aplicate după o anumită procedură care trebuie urmată sub rezerva anulării lor. Această procedură de sancționare conține următoarele etape:
Subliniem că fiecare etapă trebuie să fie realizată cu respectarea prevederilor în vigoare de către angajator (sancțiunile se aplică gradual, interdicția aplicării mai multor sancțiuni pentru aceeași abatere, sancțiunea disciplinară se dispune în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoștință despre săvârșirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârșirii faptei, decizia trebuie emisă în formă scrisă și trebuie să cuprindă în mod obligatoriu anumite elemente etc.).
Aceasta trebuie comunicată în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii fie personal, sub semnătură, fie prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
Contestația împotriva deciziei de sancționare a angajatorului poate fi realizată în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării, la instanța competentă.
În această procedură, salariatul nedreptățit poate solicita anularea deciziei, restituirea sumelor de bani de care a fost privat, reîncadrarea în funcția avută etc. (în funcție de fiecare situație în parte).
Radierea disciplinară reprezintă „ștergerea” din evidențele angajatorului a sancțiunii aplicate angajatului în termen de 12 luni de la aplicare, dacă în acest interval nu au fost realizate alte abateri disciplinare. Aceasta trebuie să se constate printr-o decizie scrisă. Dacă angajatorul omite sau refuză să constate radierea, salariatul are posibilitatea de a sesiza instanța pentru a-l obliga pe angajator să respecte prevederile art 248 alin.(3) din Codul muncii.
Pentru întrebări și neclarități de natură juridică puteți contacta Cabinetul prin email:avocatropotanmihaela@gmail.com sau telefonic: 0758.947.745 și la sediul cabinetului de avocat situat în mun.Galați, str.Portului nr.19A, jud.Galați.